Cecilia Hyrén

Cecilia Hyrén är forskare på RISE/SICS och kommer att guida dig igenom ett praktiskt seminarium där du får bygga sensorer, testa XR och kanske även får möjlighet att fundera på ett eget forskningsprojekt.

Cecilia Hyrén talar på Offentliga Rummet

RISE/SICS i Västerås är ett forskningsinstitut med cirka 45 forskare som jobbar främst mot industrin. Genom att öppna dörrarna mot offentlig verksamhet vill man också bredda sig och hitta möjligheter att effektivisera samhället.

– Det är så mycket som måste utvecklas inom offentlig verksamhet, vi står inför jättestora utmaningar. Digitala lösningar kan vara en stor del av lösningen, säger Cecilia Hyrén som är affärsutvecklare och innovationsledare.

På seminariet Inspireras av framtidens välfärd - kom och testa ny teknik får deltagarna promenera till RISE lokaler i centrala Västerås. De får först gå runt och titta på de olika möjligheterna som finns.

– Vi kommer att titta på AI och datahantering. Data kallas ju för ”det nya guldet”, men vad ska vi göra med all data?

Deltagarna kan även få prova på att bygga en egen sensor. Det pratas om IoT, internet of things, hur kan man använda det inom offentlig verksamhet?

– Till exempel kan man ju bygga en sensor som man stoppar ner i en blomma, och så säger den till när blomman är törstig. Det här är varken särskilt dyrt eller komplicerat och det finns massor av möjligheter att använda sensorer inom offentlig verksamhet, säger Cecilia Hyrén.

Sen blir det även fokus på mjukvarutestning samt design och interaktiv teknologi där deltagarna kan få testa olika XR tekniker, som VR och AR. Deltagarna kommer också få möjligheter att träffa forskare från de olika forskningsområdena och ställa frågor.

Vad kan offentlig verksamhet få ut av det här?

– Vår ambition är att inspirera kring de möjligheter som den nya tekniken rymmer och att det inte behöver vara särskilt dyrt eller svårt. Vi är ett forskningsinstitut som bygger vår verksamhet på samverkan med olika partners. Om man som deltagare ser att man står inför ett digitaliseringsbehov är man välkommen att kontakta oss för att se över hur man skulle kunna samverka. Antingen via ett direktuppdrag eller via en kommande utlysning.

Studiebesöket kommer äga rum under hela förmiddagen den 12 juni.

Sveriges Kommuner och Landsting

Sveriges Kommuner och Landsting

SKL är en arbetsgivar- och intresseorganisation för landets alla kommuner och regioner.

Medarrangörer

Logotyp Västerås stad
Logotype Vinnova
Logotyp Inera
Logotype SKL Kommentus

Samarbetspartners

Logotyp DIGG
Logotype eSam
Logotype Regeringskansliet Finansdepartementet
Logotyp Dagens samhälle